R.I. DEPARTMENT OF CORRECTIONS **** OFFICE OF HUMAN RESOURCES

R.I. PARENTAL AND/OR FEDERAL FAMILY AND MEDICAL LEAVE ACT

(FMLA)

ELIGIBLITY: 

· In order for an employee to be “eligible” for Family and Medical Leave coverage under the R.I. Parental and/or Federal Family and Medical Leave Act of 1993, an employee must have:

1. Worked for the State of Rhode Island for at least 12 months (does not need to be continuous).

2. Provided 1,250 hours of State Service within the previous 12 months from the request for medical leave.
3. A serious health condition. (Defined in Attachment 1)

· An “eligible” employee may apply for FMLA coverage due to:

· Employee’s own serious health condition
·  Family Member - as defined by the Act, “family member” is the employee’s:

· Spouse, Domestic or Common-Law Partner (in accordance with R.I.G.L. § 36-12-1 (3)

· Parent
· Parent-in-Laws (Per R.I. Parental and Family Medical Leave Standards) 

· Children   
· Foster or Adopted children 

(Children under the age of 18 (or 18 years or older and incapable of self-care 

because of mental or physical disability.)  
· Newborn (For the birth and care of child for 1 year from the date of birth.) 
· FMLA does not cover a sibling’s serious health condition unless the employee is the siblings’ legal guardian.

· Eligible employees receive 13 intermittent and/or consecutive weeks within a 12-month period of paid or unpaid job-protected leave per the R.I. Parental and/or Federal FMLA.  
· You may be asked to recertify your (or family member(s)) medical condition periodically during your 12-month FMLA entitlement.  Failure to recertify will cause your FMLA entitlement to end.  If you exhaust your 13-weeks entitlement, you may reapply after your 12-months anniversary date.

NOTIFICATION REQUIREMENTS:  

· Employees must notify his/her supervisor, DOC Human Resources Payroll Office (401-462-3251) and/or Karen Zambarano, FMLA Coordinator (401-462-5116), of their need for medical leave.  Where the leave is foreseeable (such as in the case of a scheduled surgery, an expected birth, adoption, or foster care placement), the employee must provide the employer with at least 30 days advance notice before FMLA leave is to begin.  Where 30 days notice is not practicable or the need for leave is not foreseeable, notice must be given as soon as possible.


